10 Смачних Рецептів з Грибів: Що Приготувати на Кожен Смак


Гриби – це не лише чудовий інгредієнт для приготування страв, але й справжній делікатес на кожному столі. Вони можуть стати основою страви, гарніром або навіть десертом. В Україні існує безліч варіантів використання грибів у кулінарії, тож у цій статті ми розглянемо 10 смачних рецептів, які задовольнять будь-який смак.

1. Грибний крем-суп

Інгредієнти:

  • 500 г грибів (шампіньйони або лісові)
  • 1 велика цибуля
  • 2 картоплі
  • 1 літр бульйону (овочевого або курячого)
  • 200 мл вершків
  • Сіль, перець, олія

Приготування:

  1. У великій каструлі розігрійте олію і обсмажте цибулю до прозорості.
  2. Додайте порізані гриби і обсмажуйте 5 хвилин.
  3. Додайте картоплю, нарізану кубиками, і влийте бульйон. Варіть до готовності картоплі.
  4. Зніміть з вогню, додайте вершки і збийте блендером до кремоподібної консистенції.
  5. Приправте сіллю та перцем за смаком.

Порада:

Декорувати суп можна свіжою зеленню або додати трішки грінок.

2. Печені гриби з сиром

Інгредієнти:

  • 300 г грибів (шампіньйони)
  • 150 г твердого сиру
  • 2 ст. ложки олії
  • Часник за смаком
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Розігрійте духовку до 200°C.
  2. Помийте гриби та обережно видаліть ніжки, залишивши капелюшки.
  3. Ніжки грибів дрібно наріжте і змішайте з натертим сиром, олією, подрібненим часником, сіллю та перцем.
  4. Начиніть капелюшки грибів отриманою сумішшю.
  5. Випікайте 15-20 хвилин до золотистої скоринки.

Порада:

Під час запікання можна додати свіжий кріп або петрушку для аромату.

3. Ризото з грибами

Інгредієнти:

  • 200 г рису Арборіо
  • 300 г грибів (переважно печериці)
  • 1 літр овочевого бульйону
  • 1 велика цибуля
  • 50 г масла
  • 100 г тертого сиру пармезан
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. У каструлі розігрійте масло, обсмажте цибулю до прозорості і додайте гриби.
  2. Додайте рис і обсмажте його кілька хвилин, помішуючи.
  3. Поступово вливайте бульйон, чекаючи, поки рідина вбереться в рис.
  4. Коли рис буде готовий, зніміть з вогню, додайте сиру, сіль та перець.

Порада:

Подавати ризото можна з додаванням свіжої зелені і тонкими скибочками трюфельного масла.

4. Грибна запіканка з картоплею

Інгредієнти:

  • 500 г картоплі
  • 300 г грибів
  • 2 яйца
  • 200 г сметани
  • 100 г сиру
  • Сіль, спеції

Приготування:

  1. Картоплю відварити та розім’яти в пюре.
  2. Гриби обсмажити з цибулею.
  3. У форму викласти шарами: картопля, гриби, потім знову картопля.
  4. Змішати яйця зі сметаною, залити запіканку і посипати тертим сиром.
  5. Випікати в духовці 30 хвилин при 180°C.

Порада:

При подачі запіканку можна прикрасити свіжими помідорами або зеленню.

5. Паста з грибами і шпинатом

Інгредієнти:

  • 200 г пасти (лучше фетучіні)
  • 300 г свіжих грибів
  • 100 г шпинату
  • 2 ст. ложки оливкової олії
  • Часник
  • Соль, перець, пармезан

Приготування:

  1. Відваріть пасту до al dente.
  2. У сковороді розігрійте олію, додайте часник і гриби, смажте до готовності.
  3. Додайте шпинат і продовжуйте смажити ще 2-3 хвилини.
  4. Змішайте пасту з грибною сумішшю і посипте пармезаном.

Порада:

Підійде для вегетаріанців завдяки легкості і насиченості смаків.

6. Грибні котлети

Інгредієнти:

  • 500 г грибів
  • 1 цибуля
  • 150 г манної крупи
  • 1 яйце
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Гриби і цибулю подрібнити та обсмажити.
  2. Змішайте з манною крупою, яйцем, сіллю та перцем.
  3. Формуйте котлети та обсмажте на гарячій олії до золотистого кольору.

Порада:

Супроводжувати котлети можна з часниковим соусом або сметаною.

7. Грибний салат з горіхами

Інгредієнти:

  • 300 г грибів (печериці)
  • 100 г волоських горіхів
  • 1 червона цибуля
  • 1 ст. ложка оливкової олії
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Гриби нарізати та обсмажити.
  2. Нарізати цибулю та горіхи.
  3. Змішайте всі інгредієнти та заправте олією, сіллю і перцем.

Порада:

Салат можна подавати гарячим або холодним.

8. Гриби, фаршировані м’ясом

Інгредієнти:

  • 12 великих грибів (шампіньйони)
  • 300 г м’яса (свинина або курка)
  • 1 цибуля
  • 100 г сиру
  • Спеції за смаком

Приготування:

  1. М’ясо пропустіть через м’ясорубку разом з цибулею.
  2. Начиніть капелюшки грибів м’ясною сумішшю і запікайте 25-30 хвилин при 180°C.
  3. За 5 хвилин до закінчення приготування посипте грибочки тертим сиром.

Порада:

Чудово подавати з картопляним пюре або овочевим гарніром.

9. Грибний пиріг

Інгредієнти:

  • 300 г грибів
  • 2 яйця
  • 200 г борошна
  • 100 г вершкового масла
  • 1 пакетик розпушувача
  • Сіль, перець

Приготування:

  1. Гриби обсмажте на пательні.
  2. Для тесту змішайте яйця, розтоплене масло, борошно, розпушувач та сіль.
  3. Викладіть половину тесту у форму, потім гриби, і накрийте залишками тесту.
  4. Випікайте близько 40 хвилин при 180°C.

Порада:

Пиріг можна подавати як закуску або основну страву.

10. Гриби на грилі

Інгредієнти:

  • 500 г великих грибів (шампіньйони)
  • Оливкова олія
  • Лимонний сік
  • Часник, сіль, перець, свіжі трави

Приготування:

  1. Змішайте олію, лимонний сік, давлений часник та спеції.
  2. Замаринуйте гриби на 30 хвилин.
  3. Готуйте на грилі 10-15 хвилин, поки не підрум’яняться.

Порада:

Сервіруйте з свіжими овочами або улюбленим соусом.


З цими простими та смачними рецептами з грибів ви зможете порадувати себе і близьких собою новими стравами, які прекрасно підійдуть до будь-якого столу. Гриби не лише смачні, але й корисні, тому не вагайтеся експериментувати з ними у своїй кухонній творчості!

Today in Ukraine
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: