Як росіяни зазіхали на український борщ

Як росіяни зазіхали на український борщ


Росіяни намагалися привласнити собі український борщ. Історія набула широкого розголосу, коли в 2019 році російський уряд написав у Twitter, що борщ є «однією з найвідоміших і улюблених російських страв і символом національної кухні». Це викликало обурення українців.

Тоді Міністерство культури України вирішило визнати борщ частиною національного культурного надбання, а відомий український шеф-кухар Євген Клопотенко запропонував включити страву до нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. І все ж він був представлений у липні 2022. Яка різниця? Зараз ні в одному ресторані світу заборонено вказувати, що борщ – це російська або будь-яка інша національна страва. Борщ – виключно українська страва!

Тоді, їй-богу, обурилася представниця МЗС Росії Марія Захарова: “Український борщ визнано нематеріальною цінністю, яка потребує негайного захисту? Шкода, його просто з’їли раніше. Наш борщ не потребує захисту, а підлягає негайному і повному знищенню в тарілці”.. Було помічено, що слово «знищити» навіть використовується для опису страви.

Потім Захарову трохи потролив глава латвійського МЗС Едгар Ринкевич, який процитував Путіна у власному Twitter: “Хочеш чи ні, терпи мене, красуне моя!» Ми пішли дізнатися, коли з’явилася національна страва і чому вона виключно українська, як би це не заперечували росіяни.

Коли вперше згадали про борщ?

Історики мають багато припущень щодо перших згадок про борщ. Деякі вважають, що його почали готувати з появою буряка. Але це припущення, оскільки немає достатньо історичних джерел для його підтвердження.

Інші дослідники шукали борщ у горщиках трипільців і скіфів, але також не знайшли. Часом появи цієї страви також вважається 14 століття, але це теж припущення, яке неможливо підтвердити. Традиційно історія українського борщу починається з XVIII століття, але є джерело, яке дозволяє перенести цю дату на три століття назад.

У 16 столітті жив такий торговий агент – німець Мартін Груневег. Він багато подорожував, цікавився історією, вів щоденник, де описував міста та нотував свої спостереження. А в 1584 році мандрівник у складі торговельного каравану вирушив зі Львова до Києва. 17 жовтня вони вирішили заночувати на березі річки Борщівка – зараз це західна околиця Києва.

Історик Сергій Леп’явко вважає, що річка отримала назву від борщового ринку, який тоді тут знаходився. А про саму страву Гроневег дізнався, коли на тиждень побував у Києві.

У своєму щоденнику німець тоді зазначив: Крім того, борщ русини купують рідко або взагалі не купують, бо всі варять його вдома, бо це щоденна їжа та питво».

Погодьтеся, цікаво було б дізнатися рецепт цієї «першої страви», яка була і їжею, і напоєм? Але, на жаль, Гроневег нам про це не повідомив.

У 17-18 століттях в історичних документах також є згадки про борщ, який дуже любили українські гетьмани – Іван Мазепа та Іван Скоропадський. Існував навіть окремий рецепт гетьманського борщу.

“Згадки про борщ як про повсякденну страву і як страву для святкового столу я зустрічав у документах монахів, спудеїв, козаків, селян, старшин різного достатку. Очевидно, що борщ був справді універсальною стравою. Відрізнялися лише інгредієнти, що вказувало на соціальний статус”, – розповів історик, автор праці “Кулінарна мандрівка Гетьманщиною” Олексій Сокирко в інтерв’ю виданню Краєзнавство.

Говорячи про борщ, звісно, ​​не можна не згадати справжню народну енциклопедію – «Енеїду» Івана Котляревського 1798 року. Ми не будемо детально зупинятися на цьому відомому українському творі; наведемо лише кілька цитат з нього:
«Хліба-солі не цурайся, борщу та вареників скуштуй»

«І запросив Латин бояр Енеїди до столу… В юшці був борщ з буряками, І субпродукти з галушками, Потім з каплуновим соком…»

Напевно виникає питання: що таке буряк? Це свинина в буряковому квасі. На жаль, з часом ця страва була практично забута і більше не готується з борщем.

У 19 – на початку 20 століття наша національна страва увійшла в українську культуру. У словнику української мови Бориса Грінченка 1907 року багато похідних слів від слова «борщ» — борщик, борщ, борщівниця, є борщ. Також назву нашої страви можна знайти в багатьох українських висловах, приказках та приспівках.

Борщ – страва елітних ресторанів Херсона

На початку 20 століття, з появою в Херсоні значної кількості ресторанів, борщ посів чільне місце поряд з італійською пастою, болгарським антрекотом і консоме. Щоправда, тоді росіяни зіпсували його назву.

Тоді голова царського уряду Петро Столипін в одній зі своїх промов сказав: «Українців немає, є одні малороси». Тому в усіх ресторанах Російської імперії борщ називався не «український», а «малоросійський». До речі, у 1911 році Столипіна вбили «революціонери» в Києві. Ходять чутки, що назву українського борщу змінили.

Не будемо зупинятися на цьому царському чиновнику і повернемося до Херсона. На початку ХХ століття наш борщ дуже любили і іноземці. Тоді містом навіть ходила така байка: «Німці не повертаються на батьківщину, тому що не можуть повторити там рецепт українського борщу»..

Причому смакувати його любили не тільки багаті херсонці, а й усі городяни. Протягом усієї своєї історії росіяни намагалися все забрати собі. І не тільки борщ.

«Росіяни досі не знають, хто вони… Росія не може розповісти історію про себе, тому ця історія базується на інших націях», — пояснив професор Єльського університету Тімоті Снайдер, повідомляє Ukraineer.

У радянський період зловживання нашим борщем тривало.

У кулінарній «Книзі смачної та здорової їжі» 1939 року українська страва була відсунута на останню позицію. У розділі 6 спочатку були рецепти якогось простого «борщу», потім «літнього борщу» з кабачків і селери, а потім згадувався «борщ український».

Але росіян тепер можна задушити: «Адже український борщ тоді сприймався як український!» Ви знаєте, що таке цинізм? Ця кулінарна книга з цитатами Сталіна та Берії вийшла одразу після знищення українських селян штучним голодом та розстрілу української інтелігенції.

У радянський час, хоч і писали, що «борщ український», він не виділявся конкретно як страва українського народу.

І тепер росіяни хочуть привласнити не лише наші землі та людей, а й культурний код, елементом якого є українська кухня. Рекомендуємо росіянам розім’яти щоки і не заважати наші традиційні страви!

Today in Ukraine
Додати коментар

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: